_BACK
#articles

Proiectul de modificare a legii energiei promite schimbari importante in piata pentru anul 2021

May 2021

Documentul, aflat în dezbatere publică la începutul lunii mai, propune o serie de transformări care vor alinia piața energetică românească la schimbările inițiate la nivel european prin Directiva 944/2019 și Regulamentul European 943/2019.

Privim cu interes și salutăm inițiativa Ministerului Energiei de modificare a legii 123/2019. După adoptarea modificărilor legii energiei, considerăm că vor apărea o serie de oportunități semnificative:

  • Pentru participanții la piața angro va fi permisă o flexibilitate mai mare în alegerea modalității de contractare a energiei electrice. Mai exact, furnizorii, producătorii și traderii vor avea posibilitatea să încheie contractele de energie pe orice piață din cadrul Uniunii Europene, inclusiv prin contracte bilaterale negotiate direct intre participanti;
  • Se aduc clarificări referitoare la piețele de energie electrică astfel încât se deschide posibilitatea dezvoltării unor soluții noi de tranzacționare a produselor energetice. Acest lucru ar trebui să însemne o interconectare mai bună a participanților din piețe diferite prin posibilitatea de a tranzacționa direct fără bariere legislative sau administrative (cum ar fi obținerea diverselor autorizații etc.).
  • Pentru clienții finali se definesc și se reglementează o serie de produse noi, cum ar fi contractele cu preț dinamic. Acest lucru înseamnă opțiuni noi pentru consumatori, dar totodată sunt un pas important în conștientizarea privind costurile energiei livrate și pentru dezvoltarea unor soluții de eficiență energetică;
  • Noile categorii, “consumator activ” și “comunitate de energie a cetățenilor” introduse în legislație, sunt benefice pentru încurajarea și reglementarea investițiilor în unități mici de producție și stocare a energiei, mai aproape de punctele de consum.
  • Modificările legislative propuse vor încuraja investițiile în surse noi de producție a energiei electrice, îndeosebi din surse regenerabile.

Link-ul catre proiectul de lege: Transparență decizională (gov.ro)

Suntem convinși că aceste modificări legislative vor impulsiona schimbarea în bine a sistemului energetic românesc.

More stories